Ontslag op staande voet van onder invloed verkerende werknemer niet rechtsgeldig

Op werkgevers rust een zorgplicht voor een alcoholverslaafde werknemer. Het is inmiddels vaste rechtspraak dat een structurele alcoholverslaving wordt gezien als ziekte. Werkgevers kunnen een alcoholverslaafde werknemer dus niet zomaar ontslaan.

Alcohol- en drugsbeleid

Werknemer is al gedurende vijftien jaar in dienst bij Werkgever in de functie van magazijnbeheerder/bediende. Bij de werkgever geldt een alcohol- en drugsbeleid. De werknemer heeft altijd goed gefunctioneerd, tot hij op een dag onder invloed van alcohol op het werk verschijnt. Hiervoor heeft de werknemer een formele waarschuwing gekregen. Zeven maanden later verschijnt de werknemer voor de tweede keer onder invloed van alcohol op het werk. Werknemer kwam op het werk aan met een fles wodka in zijn fietstas en had een alcoholpromillage van 3,52. Werkgever heeft werknemer op staande voet ontslagen.

Vernietiging ontslag

De werknemer verzoekt om vernietiging van het ontslag op staande voet bij de rechter. Uiteindelijk heeft het hof Amsterdam hierover geoordeeld dat het ontslag niet rechtsgeldig is gegeven en het dienstverband dient te worden hersteld.

Zorgplicht werkgever

Werknemer had al langere tijd een alcoholprobleem. Niet is gebleken dat werkgever zijn eigen alcohol- en drugsbeleid heeft gevolgd. Zo heeft werknemer geen hulpplan aangeboden gekregen. De bedrijfsarts heeft na de eerste waarschuwing ook geen structureel alcoholprobleem geconstateerd, terwijl bij het tweede incident wel duidelijk moest zijn dat de werknemer een alcoholprobleem had. Toch geeft werkgever toen geen verdere actie ondernomen, maar werknemer direct op staande voet ontslagen waarbij bovendien geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft werknemer lang goed gefunctioneerd. Op basis van het voorgaande acht het hof het ontslag niet rechtsgeldig en gaat over tot herstel van het dienstverband.

Indien u informatie of advies wenst over ontslag op staande voet of ziekte kunt u altijd contact opnemen met één van onze advocaten. Punt & Van Hapert Advocaten staat u graag bij voor advies.

Door: Eveline Londeman